Wednesday, July 24, 2013

Kisah Nabi Mengaminkan Doa Malaikat

Daripada Jabir bin Abdullah radhiallahu’anhum, Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam naik ke atas mimbar kemudian berkata, “Amin, amin, amin”. Para sahabat bertanya.”Kenapa engkau berkata amin, amin, amin, wahai Rasulullah?” Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Telah datang malaikat Jibril dan ia berkata : ‘Celaka seseorang yang masuk bulan Ramadhan tetapi keluar dari bulan Ramadhan tidak diampuni dosanya oleh Allah dan katakanlah amin!’, maka aku berkata : ‘Amin’.Kemudian Jibril berkata lagi. ‘Celaka seseorang yang mendapatkan kedua orang tuanya atau salah seorang dari keduanya masih hidup tetapi itu tidak memasukkan dia ke syurga dan katakanlah amin!’ maka kukatakan, ‘Amin’ “. Kemudian Jibril berkata lagi.’Hai Muhammad celaka seseorang yang jika disebut nama engkau namun dia tidak berselawat kepadamu dan katakanlah amin!’ maka kukatakan, ‘Amin’.” (HR. Bukhari di dalam Adab al-Mufrad no 644)

Subhanallah... Jadi marilah kita muhasabah diri kita,, cek dulu sebelum terlambat.. Selagi Allah beri peluang untuk kita... Peluang hanya sekali...
Ramai Manusia lupa dan lalai... Seperti Dalam Firman Allah Surah Al-Takasur Ayat 1 & 2. Yang Bermaksud.. Kamu telah dilalaikan (daripada mengerjakan amal bakti) oleh perbuatan berlumba-lumba untuk mendapatkan sebanyak-banyaknya (harta benda, anak pinak, pangkat dan pengaruh) sehingga kamu masuk kubur.

Kita ni seringkali terlupa dan lalai... Jadi dengan menuntut ilmu dan menghadiri majlis2 tazkirah serta membaca hal-hal agama, InsyaAllah sedikit sebanyak kita akan dapat kesedaran.. Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita dan Allah Mengetahui siapa yang Ingin Diberi Kesedaran..
Wallahu alam...

No comments: